środa, 16 kwietnia 2014

Sernik bez sera

Każdy coraz bardziej odczuwa zbliżające się Święta Wielkanocne, wielkie porządki i gotowanie.
Na naszym stole nie może zabraknąć też ciast wielkanocnych dlatego dzisiaj przepis na sernik bez SERA, który swoim smakiem zaskoczy niejedną osobę :).



Składniki:

Ciasto:
  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 margaryna 

Ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części, jedną zamrażamy do starcia na wierzch.


Masa serowa:
  • 400 ml śmietany  18% 
  • 1 budyń śmietankowy - duży
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 zapach śmietankowy


Śmietanę mieszamy z budyniem, cukrem waniliowym i zapachem śmietankowym. Białka ubijamy z cukrem i mieszamy ze śmietaną. Połowę ciasta wykładamy na blachę, wlewamy masę śmietanową. Zamrożoną połowę ścieramy na wierz. Pieczemy 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C.


SMACZNEGO!



sobota, 12 kwietnia 2014

Zapiekany łosoś w kokilce




Smaczne połączenie jajka i łososia zapiekanego w kokilce
 to świetny pomysł na ciekawe śniadanie.

Dla 2 osób
Składniki:
  • 1 plaster wędzonego łososia
  • 3 plastry sera typu Capri
  • 2 jajka
  • Szczypior
  • Masło
  • Sól i pieprz






Kokilki smarujemy masłem, na dno wykładamy łososia. Rozkruszonym serem posypujemy łososia i wbijamy po 1 jajku do kokilki. Doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy szczypiorkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 10 minut, tak by białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. 




SMACZNEGO!

środa, 2 kwietnia 2014

Zupa z serkami topionymi i mięsnymi pulpetami

Składniki:
  • Porcja rosołowa ze skrzydłami
  • Tacka włoszczyzny
  • Papryka czerwona
  • Puszka kukurydzy
  • Pieczarki
  • 2 serki topione śmietankowe
  • Garść posiekanej natki pietruszki i kopru
  • Mielone mięso wieprzowe
  • Przyprawa do mięsa mielonego
  • Sól
  • Pieprz
 W dużym garnku gotujemy rosół na korpusie z włoszczyzną. Mięso mielone przyprawiamy i formujemy małe pulpeciki możemy je obsmażyć lub uparować (jak w moim przypadku). Przecedzamy ugotowany rosół.Pozostałe warzywa (marchew, pietruszka,seler) blendujemy z niewielką ilością rosołu, następnie dodajemy 2 serki topione i blendujemy jeszcze raz z warzywami. Do rosołu dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę. Pieczarki pokrojone smażymy na patelni by lekko się przypiekły. Dodajemy pieczarki i zblendowane warzywa z serkami. Zagotowujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pietruszkę i koper.







SMACZNEGO!