sobota, 21 lutego 2015

Krokiety z wafli

Korokiety w wersji z falami :)
Mięso mielone doprawione solą i pieprzem cienko nakładamy na całą powierzchnię wafli, odstawiamy do momentu aż wafel zmięknie następnie kroimy wafel na 4 części i zwijamy na małe kawałki. Smażymy w panierce standarwowej utrzepane jajko i bułka tarta. Potaram się dodać zdjęcie po smażeniu bo zaraz zaczynam.

Dodam, że nie układamy wafli jak na zamieszczonym zdjeciu ponieważ właśnie pojawiły się problemy z oddzielaniem (wafle się sklejają) sytuacja opanowana :))

Smacznego!


poniedziałek, 16 lutego 2015

Sałatka z wędzonego kurczaka

Dzisiejszy dzień zdecydowanie zaliczam do udanych! 
Przychodnia lekarska też może być dobrym miejscem do poznawania nowych ludzi :)
Moja śmiałość i pewność siebie nie mają końca, jestem wariatem na maxa!
Chcę dzisiejszy dzień uczcić sałatką :)
O kęskach piwnych czyli takim wędzonym kurczaku wspominałem w moich pierwszych postach: Kęski piwne z warzywami

Składniki:

  • 1 opak. kęsków piwnych
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 świeży ogórek
  • 1 cebula czosnkowa
  • 1 cebula czerwona
  • sałata Rzymska
  • sól i pieprz do smaku



Wszystkie składniki kroimy według uznania, sałatki to zabawa więc bawmy się kształtami i sposobem krojenia! Pamiętajmy aby sałatę rozerwać nie kroić nożem :)


SMACZNEGO!

piątek, 6 lutego 2015

Muffiny czekoladowe


To jeden z moich ulubionych, prostych przepisów na pyszne muffinki.

Jest bardzo prosty do przygotowania i poradzi z nim sobie nawet laik kulinarny.

Polecam ten przepis osobom, które na co dzień nie urzędują w kuchni, za to od święta chcą upiec coś pysznego, jako niespodziankę dla bliskich osób.

Muffinki maja tą przewagę nad czekoladowym ciastem, że są wspaniale podzielne, idealne by zapakować do pudełka na drogę, choćby do szkoły czy do pracy.


To świetny pomysł by upiec coś ukochanej osobie na Walentynki :)

Składniki, 12 muffinów:

  • 150 g masła
  • 150 g czekolady (dowolnej, mlecznej, białej, ja użyłam gorzkiej)
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy zbożowej lub kakao
  • 1 szklanka (190 g) cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka (L)
  • 170 ml mleka

Przygotowanie:


  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (u mnie góra i dół bez termoobiegu). Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.

  • Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić.
  • Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jeśli nie używaliśmy cukru wanilinowego).
  • Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.
  • Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 22 minuty, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy.
  • Dekorujemy według własnej fantazji, moją propozycję prezentuję na zdjęciu :)



SMACZNEGO!

czwartek, 5 lutego 2015

Tiramisu z sorbetem owocowym

Już niebawem zbliża się święto zakochanych 14-sty Luty! Przeglądałem mój post z przed roku, tuż przed walentynkami cytuję: "Ja osobiście nie przepadam za tym komercyjnym świętem, ale podrzucam wam propozycję na lekką sałatkę walentynkową." Mojej ukochanej pewnie zakręciło się w głowie, pewnie wpadła w furię ponieważ liczyła pewnie na to, że jej Don Juan zabierze ją na romantyczną kolację najlepiej przy blasku świec...
Pomyślała: On mnie nie Kocha.


Argumentem jest to, że kocham cały rok i nie trzeba udowadniać tego 14 lutego, że nie chce siedzieć w restauracji i patrzeć na inne zakochane pary, że nie chce poddawać się modzie...



Nie tylko w ten dzień.Warto na co dzień pamiętać, aby okazywać sobie ciepłe uczucia, czułość, przywiązanie, podziw, szacunek i potrzebę bliskości.
Warto słuchać swoich uczuć i nie okłamywać siebie ani partnera, bo wtedy rodzą się konflikty, rozczarowanie, wzajemne zniechęcenie. Lepiej komunikować swoje potrzeby partnerowi ale też być otwartym na jego uczucia i pragnienia. Nie wolno ukrywać przed sobą wzajemnie jakichś niezrealizowanych tęsknot i oczekiwań.

Może uda się przełamać codzienną rutynę, odświeżyć uczucia i odnaleźć trochę tego romantyzmu i fascynacji z etapu zakochania.
Zawsze jest dobry czas, aby sprawić przyjemność bliskiej osobie i przypomnieć jej o naszym uczuciu, podziękować, że jest przy nas i możemy na nią liczyć i razem iść przez życie.


Postaram się przez te kilka dni zaproponować wam kilka propozycji, które można przygotować dzień wcześniej :)


Dziś owocowe tiramisu.


Składniki (2 porcje):

Krem:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka Mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru (do smaku)
  • 1 łyżka likieru (kawowy, kakaowy, amaretto)

Nasączenie:

  • duża łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml gorącej wody

Oraz:

  • paczka biszkopcików
  • kakao lub starta czekolada do posypania
  • mrożonka owoców lub własna kompozycja świeżych owoców (w sezonie)

Przygotowanie:

Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudź.
Schłodzoną śmietankę dokładnie ubij, następnie dodaj serek mascarpone, cukier puder i likier, wszystko razem dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.

W przygotowanych pucharkach ułóż kleks kremu, oprósz kakao,ułóż zblendowane owoce i ułóż warstwę biszkoptów namoczonych w rozpuszczonej kawie.
Czynność powtarzaj, aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być krem, który oprósz kakao i udekoruj startą czekoladą.
Deser Tiramisu dobrze jest podawać schłodzone, przed podaniem polecam dobrze schłodzić.



SMACZNEGO!

wtorek, 3 lutego 2015

Kurczak z warzywami i brązowym ryżem

Po długiej nieobecności pora na coś co uwielbiam !

Moją propozycją jest pierś kurczaka z dowolną kompozycją warzyw ale nie mrożonek! + Brązowy ryż, który w mojej diecie gości od zawsze :)



Składniki:
  • 160g piersi z kurczaka
  • 150g własnej kompozycji warzyw
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • 50g brązowego ryżu




W pierwszej kolejności nastawiamy wodę z niewielką ilością soli, ryż gotujemy 30 minut. W tym czasie naprawdę zdążymy zrobić wszystko :) Pozostaje tylko technika i tempo krojenia warzyw. Wszystko jest dostosowane do mojej diety więc każdy może dodać ilość mięsa, warzyw i ryżu według uznania. Ja wykorzystałem marchew, seler w korzeniu, czerwoną paprykę, cebulę i pieczarkę.
Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę i najpierw smażymy mięso. Przez bardzo długi okres gotowałem bez tłuszczu więc smak smażonego mięsa nawet na tak niewielkiej ilości jest dla mnie orgazmem w ustach :) Do podsmażonego kurczaka dodajemy wszystkie warzywa i smażymy metodą Stir-fry często mieszając. Nie zapomnijmy o Ryżu!
Na koniec dodałem niewielką ilość zielonej pietruszki, którą dostałem od Kochanej mamy na niedzielny rosół! Kwestię podania pozostawiam wam. Można wymieszać całość na patelni z ryżem lub oddzielnie :) Jeśli ktoś miałby jakiś pomysł na sos do takiego dania, chętnie wypróbuje.



SMACZNEGO!