wtorek, 14 kwietnia 2015

Łosoś pieczony i Bataty - słodkie ziemniaki

Brak pomysłu na szybką, zdrową lub romantyczną kolacje?
Łosoś w moim wydaniu może okazać się strzałem w dziesiątkę :)

Łosoś jest bardzo pyszną rybą i nie wymaga specjalnych mieszanek przypraw, wystarczy pieprz cytrynowy, koper, plaster cytryny i plaster prawdziwego masła.

Pataty czy też Bataty (czyli słodkie ziemniaki) z kolei wystarczy ugotować lub dodatkowo po "obgotowaniu" zapiec w piekarniku.

Jako dodatek do łososia możemy podać szpinak, który jest idealny do tej ryby (moim smakiem)
Szpinak nie jest skomplikowany w przygotowaniu - dusimy na maśle z dodatkiem czosnku lekko i stopniowo solimy, żeby nie przesolić + szczypta pieprzu.


Składniki Łosoś:
  • Filet z łososia (mój miał niecałe 300 g)
  • 4 szt, Batatów
  • pęczek kopru
  • cytryna
  • pieprz cytrynowy
  • 2 plastry zimnego prawdziwego masła
  • folia aluminiowa
Składniki na dodatki:

      Szpinak:
  • szpinak rozdrobniony
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka prawdziwego masła
  • sól i pieprz
      Surówka :
  • świeży ogórek
  • 2 pomidory
  • liście kapusty pekińskiej
  • pęczek szczypioru i kopru
  • kilka rzodkiewek
  • Sos ogrodowy (mieszanka świeżych przypraw i oliwy)



Przygotowanie:


  • Łososia przyprawionego pieprzem cytrynowym, koprem i cytryną owijamy w folię aluminiową, dodajemy masło i pieczemy 15 - 20 minut w temp. 180*C.
  • Bataty gotujemy w dużej ilości wody 20 minut. Odcedzić, opłukać krótko pod zimną wodą i obrać ze skórki.
  • Szpinak dusimy na maśle z czosnkiem.
  • Surówkę przygotowujemy w sposób błyskawiczny krojąc składniki wedle uznania i mieszając z Sosem.

Smacznego!

sobota, 4 kwietnia 2015

Zakwas na domowy żurek

Na samym wstępie życzę wam zdrowych, pogodnych, radosnych Świąt Wielkanocnych spędzonych w miłym gronie rodzinnym :)

A oto mój zakwas:

Składniki:
●2 litry przegotowanej i ciepłej wody
●Otręby przenne
●ziele angielskie
●liść laurowy
●5-6 ząbków czosnku (lekko rozgniecionego)
●piętka chleba razowego (bez ulepszaczy)


Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku i zalewamy letnią wodą i dokładnie mieszamy, przykrywamy gazą lub talerzykiem. Odstawiamy na 5 dni w ciepłe miejsce (w moim przypadku żur jest królem w kuchni i stoi na parapecie). Musi się zakisić, mieszamy jak to moja mama mówi "jak ci się umyśli". Zaczyn wystarcza nam nawet na miesiąc.


Tak gotowy zakwas może podawać łyżeczką małym dzieciom, które mają brak apetytu :)


Smacznego!