Nadziewanie
skrzydełek czy też ćwiartki z kurczaka na pozór wydaje się być niemożliwe.
A
jednak!
Technikę obierania skrzydełek z kości dodam w oddzielnym poście.
Składniki:
8
skrzydełek obranych z kości
20g przyprawy
do kurczaka (ostra)
2 łyżki
oliwy
5g pieprzu
Cayenne
5g czosnek
granulowany
5g zioła
prowansalskie
Farsz:
300g
łopatki wieprzowej
2 ząbki
czosnku
sucha bułka
4
pieczarki
główka cebuli
2
plastry boczku
natka zielonej
pietruszki
2 łyżki
oliwy
sól i
pieprz
W
pierwszej kolejności marynujemy skrzydełka.
Dodajemy oliwę a następnie
wszystkie wyżej wymienione przyprawy. Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki
na minimum godzinę.
Mięso
mielimy wraz z czosnkiem i namoczoną wcześniej bułką. Pieczarki i cebulę kroimy
w drobną kostkę i lekko podsmażamy. Siekamy natkę pietruszki i wszystko razem
mieszamy w misce. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Faszerujemy
skrzydełka i zamykamy je drewnianą wykałaczką. Pieczemy w temperaturze 180
stopni przez 50 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak wypieczone chcemy mieć
skrzydełka.
SMACZNEGO!
Bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńWspaniale na pewno smakują :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuń