niedziela, 15 listopada 2015

Faszerowane skrzydełka z kurczaka




Nadziewanie skrzydełek czy też ćwiartki z kurczaka na pozór wydaje się być niemożliwe. 
A jednak!


Technikę obierania skrzydełek z kości dodam w oddzielnym poście.


Składniki:

8 skrzydełek obranych z kości
20g przyprawy do kurczaka (ostra)
2 łyżki oliwy
5g pieprzu Cayenne
5g czosnek granulowany
5g zioła prowansalskie
 
Farsz:

300g łopatki wieprzowej
2 ząbki czosnku
sucha bułka
4 pieczarki
główka cebuli
2 plastry boczku
natka zielonej pietruszki
2 łyżki oliwy
sól i pieprz


W pierwszej kolejności marynujemy skrzydełka. 



Dodajemy oliwę a następnie wszystkie wyżej wymienione przyprawy. Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na minimum godzinę.


Mięso mielimy wraz z czosnkiem i namoczoną wcześniej bułką. Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko podsmażamy. Siekamy natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy w misce. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Faszerujemy skrzydełka i zamykamy je drewnianą wykałaczką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak wypieczone chcemy mieć skrzydełka.




SMACZNEGO!

3 komentarze :

Dziękuję za pozostawiony komentarz. Proszę nie pozostawaj Anonimowy :)