Co zrobić z nadmiarem jabłek? Upiec szarlotkę czy inaczej tartę, bo
przecież to nic innego jak (w moim przypadku) kruche ciasto ze słodkim nadzieniem
z jabłek.
Składniki:
1,5
kg jabłek
2
łyżeczki cynamonu
2
łyżki cukru
Kruche ciasto:
2
czubate szkalnki mąki pszennej
¾ szklanki
cukru pudru
250g
miękkiego masła
3
całe jajka (ewentualnie 4 żółtka)
1,5
łyżeczki proszku do pieczeni
1
cukier waniliowy
Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej wszystkie sypkie
produkty: cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, wszystko
mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i wbijamy jajka. Ugniatamy do
momentu powstania jednolitej masy (ciasto ma być lepkie a nie jak piasek).
Ciasto dzielimy na dwie części. Część na kruszonkę schładzamy w zamrażarce, a
drugą część ciasta rozprowadzamy w formie do tarty wyłożonej papierem do
pieczenia, nakłuwamy spód widelcem i podsypujemy lekko bułką tartą lub kaszą manną
aby zapobiec nawilgnięciu ciasta przez jabłka . Jabłka ścieramy na tarce na
grubych oczkach, przekładamy na patelnię, dodajemy cynamon i cukier, dusimy 15
minut aby nadmiar soku z jabłek odparował. Tak przygotowane jabłka
rozprowadzamy równomiernie na spód tarty. Na wierzchu trzemy schłodzone ciasto
i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.
SMACZNEGO!
0 komentarze :
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony komentarz. Proszę nie pozostawaj Anonimowy :)