czwartek, 12 listopada 2015

Tarta z sandomierskich jabłek


Co zrobić z nadmiarem jabłek?  Upiec szarlotkę czy inaczej tartę, bo przecież to nic innego jak (w moim przypadku) kruche ciasto ze słodkim nadzieniem z jabłek.



Składniki:

1,5 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru

Kruche ciasto:

2 czubate szkalnki mąki pszennej
¾ szklanki cukru pudru
250g miękkiego masła
3 całe jajka (ewentualnie 4 żółtka)
1,5 łyżeczki proszku do pieczeni
1 cukier waniliowy




Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej wszystkie sypkie produkty: cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, wszystko mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i wbijamy jajka. Ugniatamy do momentu powstania jednolitej masy (ciasto ma być lepkie a nie jak piasek). Ciasto dzielimy na dwie części. Część na kruszonkę schładzamy w zamrażarce, a drugą część ciasta rozprowadzamy w formie do tarty wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy spód widelcem i podsypujemy lekko bułką tartą lub kaszą manną aby zapobiec nawilgnięciu ciasta przez jabłka . Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach, przekładamy na patelnię, dodajemy cynamon i cukier, dusimy 15 minut aby nadmiar soku z jabłek odparował. Tak przygotowane jabłka rozprowadzamy równomiernie na spód tarty. Na wierzchu trzemy schłodzone ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.


SMACZNEGO!

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz. Proszę nie pozostawaj Anonimowy :)