wtorek, 25 lutego 2014

Szynka z dzika z sosem pieczarkowym


 Dziś przepis na coś wyjątkowego. Przepis, który jest czasochłonny ale wart swojego oczekiwania.



Składniki:
  • Szynka z dzika (w moim przypadku z kością,waga 1,5 kg)
  • 1 Szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 10 ml octu
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 cała suszona papryczka chilli
  • Kilka plastrów korzenia selera
  • Kilka liści pora tych zielonych
  • 3 cebule
  • Smalec 1/2 kostki
  • 6 ząbków czosnku (roztartego z solą)
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki rozdrobnionego ziela angielskiego
  • 2-3 łyżeczki rozdrobnionego lub grubo mielonego pieprzu kolorowego
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • łyżeczka imbiru
  • 2-3 tymianku
  • 2-3 łyżeczki rozdrobnionego jałowca
  • 2 łyżeczki cząbru lub czubrycy czerwonej (mieszanka cząbru z rozmarynem, słodką chilli, czarnym pieprzem,czosnek, kozieradki i soli.)
Sos:
  • pieczarki
  • oliwa
  • mała cebula
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • bulion drobiowy






Warzywa obieramy i kroimy w grube plastry, czosnek rozcieramy z solą. W dość dużym naczyniu (tak aby pomieścić dziczyznę z marynatą) rozgrzewamy niewielką ilość smalcu i podsmażamy wszystkie warzywa (marchew,cebulę,pietruszkę,seler,por,czosnek,) po 3-4 minutach dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy jeszcze 3 minuty aby uwolnić aromaty wszystkich ziół i zalewamy wszystko winem i octem. Zagotowujemy lecz nie gotujemy! Odstawiamy do ostudzenia. Mięso wkładamy w marynatę.Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na 2-3 dni, w moim przypadku było to jakieś 36 godzin. Po zamarynowaniu przygotowujemy naczynie żaroodporne i wykładamy na dno wszystkie warzywa, na wierzch mięso i wlewamy resztę marynaty, przykrywamy, wkładamy do nagrzanego do 250 ºC piekarnika. Każdy kilogram dziczyzny potrzebuje 1 godziny pieczenia.Po upływie wymaganego czasu otwieramy górną część naczynia aby mięso ładnie się nam przyrumieniło, polewając je od czasu do czasu marynatą.

Sos jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Na rozgrzaną patelnię dodajemy 2 łyżki oliwy, następnie szklimy na niej drobno pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i podsmażamy 3-4 minuty. Zalewany bulionem dodajemy sól i pieprz gotujemy 5 minut. Na koniec zagęszczamy mąką i śmietaną, dodajemy koper. 




SMACZNEGO!



4 komentarze :

  1. a czy tego mięsa nie należałoby przed obróbką przemrozić? żeby było bardziej kruche?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja dziczyzna tak czy inaczej była zamrożona przez 3 dni. Nie uwzględniłem tej informacji ponieważ kluczem do kruchości i dobrego smaku jest marynata.

      Usuń
  2. Jakiej soli i ile trzeba użyć do roztarcia z czosnkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykła sól jodowana w niewielkiej ilości tylko po to aby czosnek puścił soki przy rozcieraniu.

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz. Proszę nie pozostawaj Anonimowy :)