czwartek, 24 stycznia 2013

Kęski Piwne z Warzywami






Witam wszystkich po krótkiej nieobecności ;) 

Moją pierwsza propozycją na wyśmienite i szybkie danie są Kęski Piwne czyli delikatne elementy z kurczaka, wędzone na złocisty kolor. Nie jest to surowe mięso więc nie wymaga długiego pieczenia czy też smażenia.


  • Kompozycja warzyw jest dowolna, kto co lubi. Ja wybrałem marchew, pietruszkę, seler, por, cykorię, cukinię, pieczarki, ziemniaki, cebulę czerwoną, białą i czosnkową, kilka ząbków czosnku w łupinkach i chińskie grzybki Mun(Przygotowujemy według przepisu na opakowaniu-wystarczy je namoczyć w gorącej wodzie).
  1.  W pierwszej kolejności nastawmy czajnik z wodą, która będzie nam potrzeba do zalania grzybów Mun i Blanszowania warzyw aby był one chrupiące i zachowały właściwą barwę(nie dotyczy cukinii,cykorii,pieczarek). Są dwie metody blanszowania. Pierwsza: zalewamy przygotowane i pokrojone już warzywa wrzącą wodą pozostawiając je we wrzątku na 2-3 minuty, następnie odlewamy gorącą wodę i na chwilę zanurzamy warzywa w zimnej wodzie. Ta metoda jest odpowiednia dla takich warzyw jak papryka, szparagi lub cukinia. Druga metoda: zagotować wodę z niewielką ilością soli, a potem na 2-4 minuty włożyć warzywa. Następnie odcedzamy je, zanurzamy w zimnej wodzie i ponownie odcedzamy. Ta metoda odpowiednia jest zaś dla brokułów, kalafiora, marchwi i innych gatunków warzyw.Chłodzenie w zimnej wodzie sprawi,że nie rozmiękną. Pieczarki zawsze moczymy w wodzie z odrobiną soku z cytryny aby nie sczerniały.
  2. Następnie gdy w gorącej wodzie moczą się warzywa i grzyby natrzyjmy mięso oliwą z oliwek i mieszanką przypraw, ja lubię na ostro więc dodałem pokruszoną papryczkę chilli, rozmaryn i niewielką dymkę.   

    3. Gdy warzywa są już przygotowane pokrojone (Cykorię wystarczy przekroić na pół, a Cukinię w talarki) i grzyby Mun posiekane w długie paski układamy wszystko do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 minut aby marchewka nie była zbyt twarda a pieczarka nie wysuszona.





Bardzo pyszne i szybkie danie, dla osób kreatywnych polecam dodać także inne składniki :)


SMACZNEGO! :)














 

2 komentarze :

  1. Pyszne i proste - bardzo lubie takie dania :) Tylko nie bardzo rozumiem, dlaczego napisałeś, że mięso jest wędzone?

    OdpowiedzUsuń
  2. Napisałem tak ponieważ ja użyłem kęsków piwnych, a to są różne elementy kurczaka już uwędzone.Można też użyć surowych kawałków kurczaka tylko dłużej trzeba piec :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz. Proszę nie pozostawaj Anonimowy :)