czwartek, 5 lutego 2015

Tiramisu z sorbetem owocowym

Już niebawem zbliża się święto zakochanych 14-sty Luty! Przeglądałem mój post z przed roku, tuż przed walentynkami cytuję: "Ja osobiście nie przepadam za tym komercyjnym świętem, ale podrzucam wam propozycję na lekką sałatkę walentynkową." Mojej ukochanej pewnie zakręciło się w głowie, pewnie wpadła w furię ponieważ liczyła pewnie na to, że jej Don Juan zabierze ją na romantyczną kolację najlepiej przy blasku świec...
Pomyślała: On mnie nie Kocha.


Argumentem jest to, że kocham cały rok i nie trzeba udowadniać tego 14 lutego, że nie chce siedzieć w restauracji i patrzeć na inne zakochane pary, że nie chce poddawać się modzie...



Nie tylko w ten dzień.Warto na co dzień pamiętać, aby okazywać sobie ciepłe uczucia, czułość, przywiązanie, podziw, szacunek i potrzebę bliskości.
Warto słuchać swoich uczuć i nie okłamywać siebie ani partnera, bo wtedy rodzą się konflikty, rozczarowanie, wzajemne zniechęcenie. Lepiej komunikować swoje potrzeby partnerowi ale też być otwartym na jego uczucia i pragnienia. Nie wolno ukrywać przed sobą wzajemnie jakichś niezrealizowanych tęsknot i oczekiwań.

Może uda się przełamać codzienną rutynę, odświeżyć uczucia i odnaleźć trochę tego romantyzmu i fascynacji z etapu zakochania.
Zawsze jest dobry czas, aby sprawić przyjemność bliskiej osobie i przypomnieć jej o naszym uczuciu, podziękować, że jest przy nas i możemy na nią liczyć i razem iść przez życie.


Postaram się przez te kilka dni zaproponować wam kilka propozycji, które można przygotować dzień wcześniej :)


Dziś owocowe tiramisu.


Składniki (2 porcje):

Krem:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka Mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru (do smaku)
  • 1 łyżka likieru (kawowy, kakaowy, amaretto)

Nasączenie:

  • duża łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml gorącej wody

Oraz:

  • paczka biszkopcików
  • kakao lub starta czekolada do posypania
  • mrożonka owoców lub własna kompozycja świeżych owoców (w sezonie)

Przygotowanie:

Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudź.
Schłodzoną śmietankę dokładnie ubij, następnie dodaj serek mascarpone, cukier puder i likier, wszystko razem dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.

W przygotowanych pucharkach ułóż kleks kremu, oprósz kakao,ułóż zblendowane owoce i ułóż warstwę biszkoptów namoczonych w rozpuszczonej kawie.
Czynność powtarzaj, aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być krem, który oprósz kakao i udekoruj startą czekoladą.
Deser Tiramisu dobrze jest podawać schłodzone, przed podaniem polecam dobrze schłodzić.



SMACZNEGO!

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz. Proszę nie pozostawaj Anonimowy :)