wtorek, 14 kwietnia 2015

Łosoś pieczony i Bataty - słodkie ziemniaki

Brak pomysłu na szybką, zdrową lub romantyczną kolacje?
Łosoś w moim wydaniu może okazać się strzałem w dziesiątkę :)

Łosoś jest bardzo pyszną rybą i nie wymaga specjalnych mieszanek przypraw, wystarczy pieprz cytrynowy, koper, plaster cytryny i plaster prawdziwego masła.

Pataty czy też Bataty (czyli słodkie ziemniaki) z kolei wystarczy ugotować lub dodatkowo po "obgotowaniu" zapiec w piekarniku.

Jako dodatek do łososia możemy podać szpinak, który jest idealny do tej ryby (moim smakiem)
Szpinak nie jest skomplikowany w przygotowaniu - dusimy na maśle z dodatkiem czosnku lekko i stopniowo solimy, żeby nie przesolić + szczypta pieprzu.


Składniki Łosoś:
  • Filet z łososia (mój miał niecałe 300 g)
  • 4 szt, Batatów
  • pęczek kopru
  • cytryna
  • pieprz cytrynowy
  • 2 plastry zimnego prawdziwego masła
  • folia aluminiowa
Składniki na dodatki:

      Szpinak:
  • szpinak rozdrobniony
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka prawdziwego masła
  • sól i pieprz
      Surówka :
  • świeży ogórek
  • 2 pomidory
  • liście kapusty pekińskiej
  • pęczek szczypioru i kopru
  • kilka rzodkiewek
  • Sos ogrodowy (mieszanka świeżych przypraw i oliwy)



Przygotowanie:


  • Łososia przyprawionego pieprzem cytrynowym, koprem i cytryną owijamy w folię aluminiową, dodajemy masło i pieczemy 15 - 20 minut w temp. 180*C.
  • Bataty gotujemy w dużej ilości wody 20 minut. Odcedzić, opłukać krótko pod zimną wodą i obrać ze skórki.
  • Szpinak dusimy na maśle z czosnkiem.
  • Surówkę przygotowujemy w sposób błyskawiczny krojąc składniki wedle uznania i mieszając z Sosem.

Smacznego!

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz. Proszę nie pozostawaj Anonimowy :)