sobota, 4 kwietnia 2015

Zakwas na domowy żurek

Na samym wstępie życzę wam zdrowych, pogodnych, radosnych Świąt Wielkanocnych spędzonych w miłym gronie rodzinnym :)

A oto mój zakwas:

Składniki:
●2 litry przegotowanej i ciepłej wody
●Otręby przenne
●ziele angielskie
●liść laurowy
●5-6 ząbków czosnku (lekko rozgniecionego)
●piętka chleba razowego (bez ulepszaczy)


Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku i zalewamy letnią wodą i dokładnie mieszamy, przykrywamy gazą lub talerzykiem. Odstawiamy na 5 dni w ciepłe miejsce (w moim przypadku żur jest królem w kuchni i stoi na parapecie). Musi się zakisić, mieszamy jak to moja mama mówi "jak ci się umyśli". Zaczyn wystarcza nam nawet na miesiąc.


Tak gotowy zakwas może podawać łyżeczką małym dzieciom, które mają brak apetytu :)


Smacznego!

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz. Proszę nie pozostawaj Anonimowy :)