środa, 16 kwietnia 2014

Sernik bez sera

Każdy coraz bardziej odczuwa zbliżające się Święta Wielkanocne, wielkie porządki i gotowanie.
Na naszym stole nie może zabraknąć też ciast wielkanocnych dlatego dzisiaj przepis na sernik bez SERA, który swoim smakiem zaskoczy niejedną osobę :).



Składniki:

Ciasto:
  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 margaryna 

Ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części, jedną zamrażamy do starcia na wierzch.


Masa serowa:
  • 400 ml śmietany  18% 
  • 1 budyń śmietankowy - duży
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 zapach śmietankowy


Śmietanę mieszamy z budyniem, cukrem waniliowym i zapachem śmietankowym. Białka ubijamy z cukrem i mieszamy ze śmietaną. Połowę ciasta wykładamy na blachę, wlewamy masę śmietanową. Zamrożoną połowę ścieramy na wierz. Pieczemy 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C.


SMACZNEGO!



2 komentarze :

  1. Witaj
    Organizuję
    KONKURS KULINARNY- Słodki prezent na Dzień Matki

    Zapraszam zatem do udziału w konkursie !
    Konkurs będzie trwał do Dnia Matki czyli 26 maja!
    Wyniki zostaną ogłoszone do 31 maja

    Więcej szczegółów u mnie na blogu :)
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html

    OdpowiedzUsuń
  2. ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz. Proszę nie pozostawaj Anonimowy :)