czwartek, 27 lutego 2014

Faworki

Tłusty czwartek to dzień, w którym zapominamy o wszystkich dietach i zajadamy się pysznymi pączkami czy jak w moim przypadku faworkami (inaczej chruściki). Składniki w moim przepisie wystarczą na małą porcję, ale odpowiednią na porządne faworkowanie. :)


Składniki:
  • około 300g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 żółtka ( w tym 1 całe jajko)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • cukier puder


Mąkę, cukier i sól mieszamy razem. Dodajemy margarynę, żółtka, jajko oraz śmietanę. Mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto. Odkładamy na 10 minut do lodówki (aby ciasto odpoczęło). Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Z ciasta wycinamy prostokąty. Pośrodku prostokąta robimy nacięcie i wywijamy ciasto do wewnątrz przekładając jego górną cześć przez nacięcie. Faworki smażymy w rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złocisty kolor. Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem.



SMACZNEGO!

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz. Proszę nie pozostawaj Anonimowy :)