Składniki:
- około 300g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 3 żółtka ( w tym 1 całe jajko)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki śmietany 18%
- olej do smażenia
- cukier puder
Mąkę, cukier i sól mieszamy razem. Dodajemy margarynę, żółtka, jajko oraz śmietanę. Mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto. Odkładamy na 10 minut do lodówki (aby ciasto odpoczęło). Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Z ciasta wycinamy prostokąty. Pośrodku prostokąta robimy nacięcie i wywijamy ciasto do wewnątrz przekładając jego górną cześć przez nacięcie. Faworki smażymy w rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złocisty kolor. Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
0 komentarze :
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony komentarz. Proszę nie pozostawaj Anonimowy :)