czwartek, 13 lutego 2014

Zupa czosnkowa



Każdy zapewne słyszał o zdrowotnych właściwościach czosnku. Spożywamy go w surowej, marynowanej postaci bądź tabletek i kapsułek. Powszechnie stosowany przy przeziębieniach w połączeniu z mlekiem i miodem, bo wiadomo przecież czosnek słynny jest ze swojego
bakteriobójczego działania.
Ja jestem ogromnym fanem tej rośliny dlatego postanowiłem przemycić choć trochę tego „zdrowia” do mojej dzisiejszej zupy.

 dla 2 osób
Składniki:

  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 cebuli
  • Oliwa z oliwek
  • Oregano
  • Sól i pieprz do smaku



Siekamy cebulę, kroimy czosnek. Na dnie rozgrzanego garnka szklimy cebulę wraz z czosnkiem na odrobinie oliwy. Następnie wlewamy bulion i dodajemy ziemniaki (pokrojone w kosteczkę). Kiedy nasze ziemniaki się ugotują, garnek zdejmujemy z ognia. Blendujemy zupę i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. 






SMACZNEGO!

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz. Proszę nie pozostawaj Anonimowy :)