Dzisiaj podaję Wam przepis na polędwiczkę wieprzową z
prawdziwkami. Moim sekretem na soczystą i delikatną polędwiczkę jest jej
usmażenie na mocno rozgrzanej patelni przez 3 minuty z każdej strony. Żeby
mięso „pochłonęło” wszystkie przyprawy zostawiam je zamarynowane na co najmniej
30 minut w temperaturze pokojowej.
Składniki:
- Polędwiczka wieprzowa
- Prawdziwki
- 1 łyżeczka mascarpone
- Cebula
- Pietruszka
- Koper
- 1 szklanka wody
- Papryka chilli
- 2 ząbki czosnku
- Pieprz (czarny grubomielony)
- Sól
- Pieprz cayenne
- Szczypta ziół prowansalskich
- Oliwa z oliwek
Polędwiczkę wieprzową marynujemy czosnkiem, papryką chilli,
pieprzem czarnym grubomielonym, cayenne i ziołami prowansalskimi.
Na mocno rozgrzanej patelni smażymy zamarynowane mięso około
3 minut z każdej strony. Zdejmujemy polędwiczki z patelni i zabezpieczamy przed
utratą ciepła. Następnie na patelni na tym samym tłuszczu obsmażamy prawdziwki z
cebulą. Zalewamy szklanką wody, doprawiamy solą i pieprzem. Do gotującej się
wody wrzucamy polędwiczki, dusimy wszystko razem przez około 5 minut (do
momentu aż nadmiar wody wyparuje). Na koniec dodajemy łyżeczkę mascarpone,
pietruszkę i koper. Według uznania można odrobinę posolić polędwiczkę na
talerzu.
SMACZNEGO!
0 komentarze :
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony komentarz. Proszę nie pozostawaj Anonimowy :)