piątek, 14 lutego 2014

Polędwiczka wieprzowa z prawdziwkami



Dzisiaj podaję Wam przepis na polędwiczkę wieprzową z prawdziwkami. Moim sekretem na soczystą i delikatną polędwiczkę jest jej usmażenie na mocno rozgrzanej patelni przez 3 minuty z każdej strony. Żeby mięso „pochłonęło” wszystkie przyprawy zostawiam je zamarynowane na co najmniej 30 minut w temperaturze pokojowej.



Składniki:

  • Polędwiczka wieprzowa
  • Prawdziwki
  • 1 łyżeczka mascarpone
  • Cebula
  • Pietruszka
  • Koper
  • 1 szklanka wody
  • Papryka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • Pieprz (czarny grubomielony)
  • Sól
  • Pieprz cayenne
  • Szczypta ziół prowansalskich
  • Oliwa z oliwek


Polędwiczkę wieprzową marynujemy czosnkiem, papryką chilli, pieprzem czarnym grubomielonym, cayenne i ziołami prowansalskimi.






Na mocno rozgrzanej patelni smażymy zamarynowane mięso około 3 minut z każdej strony. Zdejmujemy polędwiczki z patelni i zabezpieczamy przed utratą ciepła. Następnie na patelni na tym samym tłuszczu obsmażamy prawdziwki z cebulą. Zalewamy szklanką wody, doprawiamy solą i pieprzem. Do gotującej się wody wrzucamy polędwiczki, dusimy wszystko razem przez około 5 minut (do momentu aż nadmiar wody wyparuje). Na koniec dodajemy łyżeczkę mascarpone, pietruszkę i koper. Według uznania można odrobinę posolić polędwiczkę na talerzu. 


SMACZNEGO!


0 komentarze :

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz. Proszę nie pozostawaj Anonimowy :)