środa, 19 lutego 2014

Kurczak z chilli, cynamonem i rodzynkami



 Kuchnia azjatycka jest jedną z moich ulubionych kuchni świata. Wśród najbardziej znanych kuchni azjatyckich zalicza się kuchnię chińską, japońską, wietnamską, tajską, koreańską. Jej charakterystyczną cechą jest łączenie kontrastujących ze sobą smaków. Ja postanowiłem dzisiaj połączyć kurczaka chilli z cynamonem i rodzynkami.






Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • ½ papryki chilli (bądź mieloną papryką chilli )
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • Oliwa z oliwek
  • Garść rodzynek
  • Sól i pieprz



Filet kroimy w paseczki i doprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekaną papryką chilli ( bądź mieloną papryką chilli). Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzanej patelni obsmażamy kurczaka. Po 3 minutach dodajemy  skrojony czosnek, kiedy zacznie wydobywać aromat podsmażamy lekko cebulę. W miseczce mieszamy jogurt z cynamonem i curry do momentu połączenia się składników. Wylewamy na patelnię i mieszamy z innymi składnikami. Dodajemy rodzynki i trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę.








SMACZNEGO!

3 komentarze :

  1. Takiego kurczaka właśnie lubię. Fajny przepis. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  2. oliwa z oliwek na gorąco? a co z uwalniającymi się podczas tego procesu szkodliwymi dla zdrowia związkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli obawiasz się o swoje zdrowie użyj innego tłuszczu, który nie uwalnia szkodliwych dla zdrowia związków.

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz. Proszę nie pozostawaj Anonimowy :)