Kuchnia azjatycka jest jedną z moich ulubionych kuchni
świata. Wśród najbardziej znanych kuchni azjatyckich zalicza się kuchnię
chińską, japońską, wietnamską, tajską, koreańską. Jej charakterystyczną cechą
jest łączenie kontrastujących ze sobą smaków. Ja postanowiłem dzisiaj połączyć
kurczaka chilli z cynamonem i rodzynkami.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- ½ papryki chilli (bądź mieloną papryką chilli )
- 2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 150 ml jogurtu naturalnego
- Oliwa z oliwek
- Garść rodzynek
- Sól i pieprz
Filet kroimy w paseczki i doprawiamy solą, pieprzem i drobno
posiekaną papryką chilli ( bądź mieloną papryką chilli). Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzanej
patelni obsmażamy kurczaka. Po 3 minutach dodajemy skrojony czosnek, kiedy zacznie wydobywać aromat
podsmażamy lekko cebulę. W miseczce mieszamy jogurt z cynamonem i curry do momentu
połączenia się składników. Wylewamy na patelnię i mieszamy z innymi
składnikami. Dodajemy rodzynki i trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę.
SMACZNEGO!
Takiego kurczaka właśnie lubię. Fajny przepis. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńoliwa z oliwek na gorąco? a co z uwalniającymi się podczas tego procesu szkodliwymi dla zdrowia związkami?
OdpowiedzUsuńJeśli obawiasz się o swoje zdrowie użyj innego tłuszczu, który nie uwalnia szkodliwych dla zdrowia związków.
Usuń