sobota, 15 lutego 2014

Stir-fry z kurczakiem w imbirze



Stir-fry, a dokładnie szybkie smażenie. Jest jedną z chińskich technik gotowania na wok-u. O co dokładnie chodzi ze stir-fry? Kluczem jest przygotowanie w osobnych miseczkach składników, ponieważ gotowanie jest tak szybkie, że nie mamy czasu na ich odmierzanie.  Jako że jestem zwolennikiem chińskiej kuchni postanowiłem dzisiaj zrobić to pyszne, szybkie i zdrowe danie.





Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula dymka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Zielona cześć z dymki
  • Fasolka żółta (ja użyłem mrożonej)
  • Kilka różyczek brokuła
  • Imbir (mielony)
  • Papryka chilli (mielona)
  • Papryka czerwona słodka
  • sól
  • oliwa z oliwek







Kroimy na kawałeczki filet z kurczaka i doprawiamy : imbirem, papryką chilli. Do osobnych miseczek wrzucamy pokrojoną paprykę, fasolkę ( wcześniej rozmrożoną), brokuł, posiekaną cebulę, szczypiorek i czosnek. Na patelnię wlewamy oliwę i czekamy aż patelnia mocno się nagrzeje. Wrzucamy kurczaka i smażymy go przez 1 minutę, przesuwamy go na bok i dodajemy cebulę i czosnek, po kilku sekundach ( aż czosnek zacznie skwierczeć i wydobywać swój aromat) dodajemy resztę warzyw: paprykę, fasolkę, brokuł. Smażymy kolejne 3 minuty (bądź do momentu gdy kurczak będzie gotowy). Na koniec wrzucamy szczypior, solimy i doprawiamy papryką czerwoną słodką do 
smaku. 


 SMACZNEGO!



Smaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska

3 komentarze :

  1. Uwielbiam takie jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciesze się, że trafiam w gust każdego podniebienia :)) Możesz liczyć na przewagę dań robionych w ten sposób gdy zakupię żeliwnego Woka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ! I super wygląda! :)
    Pozdrawiam, M.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz. Proszę nie pozostawaj Anonimowy :)