Stir-fry, a dokładnie szybkie smażenie. Jest jedną z
chińskich technik gotowania na wok-u. O co dokładnie chodzi ze stir-fry?
Kluczem jest przygotowanie w osobnych miseczkach składników, ponieważ gotowanie
jest tak szybkie, że nie mamy czasu na ich odmierzanie. Jako że jestem zwolennikiem chińskiej kuchni
postanowiłem dzisiaj zrobić to pyszne, szybkie i zdrowe danie.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula dymka
- 1-2 ząbki czosnku
- Zielona cześć z dymki
- Fasolka żółta (ja użyłem mrożonej)
- Kilka różyczek brokuła
- Imbir (mielony)
- Papryka chilli (mielona)
- Papryka czerwona słodka
- sól
- oliwa z oliwek
Kroimy na kawałeczki filet z kurczaka i doprawiamy :
imbirem, papryką chilli. Do osobnych miseczek wrzucamy pokrojoną paprykę,
fasolkę ( wcześniej rozmrożoną), brokuł, posiekaną cebulę, szczypiorek i
czosnek. Na patelnię wlewamy oliwę i czekamy aż patelnia mocno się nagrzeje.
Wrzucamy kurczaka i smażymy go przez 1 minutę, przesuwamy go na bok i dodajemy
cebulę i czosnek, po kilku sekundach ( aż czosnek zacznie skwierczeć i
wydobywać swój aromat) dodajemy resztę warzyw: paprykę, fasolkę, brokuł.
Smażymy kolejne 3 minuty (bądź do momentu gdy kurczak będzie gotowy). Na koniec
wrzucamy szczypior, solimy i doprawiamy papryką czerwoną słodką do
smaku.
SMACZNEGO!

Uwielbiam takie jedzenie :)
OdpowiedzUsuńCiesze się, że trafiam w gust każdego podniebienia :)) Możesz liczyć na przewagę dań robionych w ten sposób gdy zakupię żeliwnego Woka. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne ! I super wygląda! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, M.:)