Dzisiaj przepis na sycącą, smaczną, a przede wszystkim
zdrową kremową zupę z brokułów. Brokuły mają mnóstwo wartości odżywczych,
witamin, soli mineralnych i co ważne są niskokaloryczne (w 100 g mają zaledwie 34 kcal).
Ja takie zupy lubię za to, że w szybki i łatwy sposób można zachwycić nawet
każde podniebienie.
Składniki:
- Średni brokuł (bądź pół opakowania mrożonego)
- 1 ziemniak
- ½ marchewki
- Garść posiekanego koperku
- 500 ml bulionu
- 1 łyżka serka mascarpone
- Garść płatków migdałowych
- Szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu. Po około 15 minutach kiedy warzywa będą al’dente dodajemy koper i
brokuł podzielony na różyczki. Gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa będą
miękkie. Zmniejszamy ogień i blendujemy do chwili uzyskania gładkiej, kremowej
zupy. W między czasie dodając łyżkę mascarpone by delikatnie zabielić zupę. Dodajemy
jeszcze sól i pieprz do smaku. Zupę podaję z uprażonymi wcześniej migdałami.
SMACZNEGO!
0 komentarze :
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony komentarz. Proszę nie pozostawaj Anonimowy :)