czwartek, 20 lutego 2014

Kremowa zupa z brokułów



Dzisiaj przepis na sycącą, smaczną, a przede wszystkim zdrową kremową zupę z brokułów. Brokuły mają mnóstwo wartości odżywczych, witamin, soli mineralnych i co ważne są niskokaloryczne (w 100 g mają zaledwie 34 kcal). Ja takie zupy lubię za to, że w szybki i łatwy sposób można zachwycić nawet każde podniebienie.

Składniki:
  • Średni brokuł (bądź pół opakowania mrożonego)
  • 1 ziemniak
  • ½ marchewki
  • Garść posiekanego koperku
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • Garść płatków migdałowych
  •  Szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku


Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu. Po około 15 minutach kiedy warzywa będą al’dente dodajemy koper i brokuł podzielony na różyczki. Gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zmniejszamy ogień i blendujemy do chwili uzyskania gładkiej, kremowej zupy. W między czasie dodając łyżkę mascarpone by delikatnie zabielić zupę. Dodajemy jeszcze sól i pieprz do smaku. Zupę podaję z uprażonymi wcześniej migdałami.




SMACZNEGO!

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz. Proszę nie pozostawaj Anonimowy :)