Składniki:
- Wołowina (przyprawiona i zamarynowana, najlepiej dzień wcześniej)
- średniej wielkości Cukinia
- Papryka Czerwona
- Papryka Chilli
- 2-3 ząbki Czosnku w łupince
- kilka liści Laurowych i ziaren Ziela Angielskiego
- Pieprz kolorowy ziarnisty (zmiażdżony nożem)
- Cebula
- Marchew
- Ziemniak
- korzeń Pietruszki
- Oliwa
- tłuszcz do smażenia
- 1 litr wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka koncentratu pomidorowego (do zagęszczenia)
W garnku rozgrzewamy tłuszcz, na którym będziemy smażyć mięso, ja wybrałem smalec żeby mięso dobrze się przysmażyło. Po tym czasie dodajemy jedną główkę cebuli pokrojoną w grubą kostkę, wszystko zacznie nam się lekko dusić.Chcemy aby mięso rozpływało się w ustach wiec zalewamy je wodą lub jak w moim przypadku rozmrożonym rosołem (przydatna rzecz jeśli nie mamy rosołu pod "ręką" a nie chcemy używać kostek rosołowych ) i dusimy pod przykryciem około 2 godzin. Sprawdzamy czy zbyt duża ilość wody nie wyparowała dolewając odrobinę wody w razie potrzeby. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, paprykę, cukinię, ziemniaka i dusimy wszystko jeszcze 1 godzinę. Od czasu do czasu mieszając. Gdy wszystko zmięknie, a wywar wyparuje. Dodajemy łyżeczkę koncentratu żeby powstał sos. Dodając łyżeczkę śmietany bądź serka mascarpone sos będzie o tonę jaśniejszy i łagodniejszy.Mięso solimy i dodajemy natkę pietruszki.
SMACZNEGO!
0 komentarze :
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony komentarz. Proszę nie pozostawaj Anonimowy :)