sobota, 15 lutego 2014

Wołowina z warzywami

Chociaż już jest późna pora i na pewno nikt nie będzie już gotował, ja jednak podrzucam wam obiecany przepis.


Składniki:
  • Wołowina (przyprawiona i zamarynowana, najlepiej dzień wcześniej)
  • średniej wielkości Cukinia
  • Papryka Czerwona
  • Papryka Chilli
  • 2-3 ząbki Czosnku w łupince 
  • kilka liści Laurowych i ziaren Ziela Angielskiego
  • Pieprz kolorowy ziarnisty (zmiażdżony nożem)
  • Cebula 
  • Marchew
  • Ziemniak
  • korzeń Pietruszki
  • Oliwa
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 litr wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego (do zagęszczenia)
Pokrojoną w kostkę Wołowinę marynujemy w oliwie z papryką chilli, czosnkiem w łupince, liśćmi laurowymi oraz zmiażdżonymi ziarnami pieprzu kolorowego i ziela angielskiego.

W garnku rozgrzewamy tłuszcz, na którym będziemy smażyć mięso, ja wybrałem smalec żeby mięso dobrze się przysmażyło. Po tym czasie dodajemy jedną główkę cebuli pokrojoną w grubą kostkę, wszystko zacznie nam się lekko dusić.Chcemy aby mięso rozpływało się w ustach wiec zalewamy je wodą lub jak w moim przypadku rozmrożonym rosołem (przydatna rzecz jeśli nie mamy rosołu pod "ręką" a nie chcemy używać kostek rosołowych ) i dusimy pod przykryciem około 2 godzin. Sprawdzamy czy zbyt duża ilość wody nie wyparowała dolewając odrobinę wody w razie potrzeby. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, paprykę, cukinię, ziemniaka i dusimy wszystko jeszcze 1 godzinę. Od czasu do czasu mieszając. Gdy wszystko zmięknie, a wywar wyparuje. Dodajemy łyżeczkę koncentratu żeby powstał sos. Dodając łyżeczkę śmietany bądź serka mascarpone sos będzie o tonę jaśniejszy i łagodniejszy.Mięso solimy i dodajemy natkę pietruszki.








SMACZNEGO!

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz. Proszę nie pozostawaj Anonimowy :)